opc_loader

Essentials

Op vakantie richting de koude oorden van onze mooie aardbol? Dan zijn er, naast natuurlijk een goede winterjas, een paar essentiële kledingstukken die je nodig kan hebben om de extreme kou je niet te laten raken. Binnen de ‘Essentials’ categorie hier op Arktis hebben we de producten op een rij gezet zodat u perfect voorbereid het vliegtuig in kan stappen richting het hoge noorden.  Om te beginnen is het goed om twee basisprincipes van kleden tegen de kou goed te kennen. 

1. Het 3-lagen systeem. Dit is een systeem dat u perfect kan gebruiken in elk seizoen, maar heel belangrijk is bij extreme kou. Het bestaat uit: 

  • De basis laag. Dit is de laag die uw basis warmte vasthoudt en vocht afvoert zodat u altijd een droog gevoel heeft.
  • De tussen laag. Deze laag is de laag die een groot deel van uw warmte vasthoudt en uw transpiratie afvoert.
  • De buiten laag. Deze laag beschermt u tegen wind, sneeuw en regen.

Deze opbouw van lagen zorgt ervoor dat u perfect warm blijft tijdens uw reis. Is het een echt koude dag dan is het natuurlijk mogelijk nog een warmte laag (tussenlaag) toe te voegen. Het voordeel aan met deze lagen werken is namelijk dat als u het te warm krijgt, er gewoon een kan uit doen!

2. Vochtregulatie en stoffen
Het is hierboven al een paar keer benoemd: Uzelf droog houden. Dit is essentieel om u zo goed mogelijk warm te houden! Als u een klein beetje zweet is dat normaal gesproken niet erg, maar bij extreme kou gaan de natte delen op de huid erg snel gaan afkoelen. Dat willen we natuurlijk niet. Daarom is een basis laag die voor de goede afvoer van vocht zorgt erg essentieel. Dit zorgt voor een fijn droog gevoel en maakt dat het lichaam niet afkoelt.  Om dit te bereiken zijn er verschillende stoffen die u hiervoor kan gebruiken maar onze favoriet is… WOL! Merino wol wel te verstaan. De natuurlijke eigenschappen van Merino wol zijn perfect tegen de kou en super tegen vocht. Merino wol vezels zorgen dat uw warmte bij u blijft, vocht snel van uw huid wordt gepakt en geeft een droog gevoel. Los van deze elementen is er nog een voordeel: het stinkt niet. Wol heeft een antibacteriële werking. Dit zorgt er voor dat u de wol meerdere dagen aan kan zonder dat het gaat ruiken. Nu is wol natuurlijk niet het enige. Ook synthetische stoffen als polyester en polyamide zijn goed. Deze stoffen voeren snel vocht af en zijn erg sterk waardoor ze lang mee gaan! De enige afraders die we altijd willen geven zijn stoffen die niet snel drogen maar juist vocht absorberen. Hierbij kun je denken aan katoen, hennep of linnen.